Persbericht Verpakkingsunie Nederland

Besluit Staatssecretaris Jansen maakt de branche kapot.

Het besluit van Staatssecretaris Jansen om papieren koffiebekers met minder dan 5% kunststof per 1 januari 2026 te verbieden, zal niet leiden tot minder zwerfafval, hiervoor was de regeling uiteindelijk bedoeld. Kantoren zijn namelijk gesloten omgevingen waar zwerfafval niet voorkomt. In deze gesloten systemen heeft de Verpakkingsunie Nederland (voorheen NVGP) een werkbaar inzamelings- en recyclingsysteem opgezet dat voldoet aan de gestelde reductiemaatregel van 40%.

Het besluit van Staatssecretaris Jansen, waarbij de papieren koffiebeker per 1 januari 2026 niet meer toegestaan zal zijn, draagt niet bij aan de afname van zwerfafval, waarvoor de regeling oorspronkelijk bedoeld was. Kantoren zijn immers een gesloten omgeving, waar zwerfafval niet voorkomt. In juist deze gesloten systemen heeft de Verpakkingsunie Nederland (voorheen NVGP) een effectief inzamelings- en recycling systeem ontwikkeld naar wensen van de markt, dat volledig aansluit bij de beoogde reductiemaatregel van 40%.

Met de moties Haverkort die in oktober 2023 met een meerderheid van de Kamer zijn aangenomen wordt dan ook niks gedaan.  Hiermee wordt de Tweede Kamer genegeerd.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2023Z08639&did=2023D20616

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2023D44756&did=2023D44756

Het is abject en infaam dat niet naar de meerderheid van de Kamer wordt geluisterd, sterker nog dat Minister Madlener (verantwoordelijk minister voor het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat waarbij dit dossier onder zijn auspiciën valt) eerder voor deze motie heeft gestemd, zich nu middels zijn Staatssecretaris tegen de Kamer keert.

Met het besluit van de Staatssecretaris wordt het MKB hard getroffen, niet alleen als het gaat om innovatie, maar ook als het gaat om omzetderving en baanverlies. Een snelle ronde langs onze leden leert ons dat deze ondoelmatige en onevenredige beslissing een omzetverlies van ong. 75 miljoen op jaarbasis tot gevolg heeft, naast een baanverlies oplopend tot 500 fte binnen de branche en haar gehele keten.

Juist waar de branche heeft gezorgd voor een hybride systeem, dus een goed en gedegen inzamelings- en recyclingsysteem van de papieren koffiebeker, dat is goed gekeurd door de inspectie Leefbaarheid en Transport, valt het besluit de branche rauw op haar dak. Mede omdat de Staatssecretaris nimmer is ingegaan op herhaaldelijke verzoeken om in overleg te treden.

De Verpakkingsunie Nederland stelt niet dat het ene systeem beter is dan het andere, maar is ervan overtuigd dat een samenspel van systemen naaste elkaar kunnen bestaan om te zorgen voor een reductiemaatregel van 40%. Ook past dit inzamelingssysteem binnen de Packaging en Packaging Waste Regulation, een Europese Verordening die in 2026 van kracht zal zijn.

De Staatssecretaris heeft zich wellicht laten sturen door een rapport van Berenschot, die onderzoek heeft gedaan naar het zwerfafval, echter uit dit rapport blijkt het volgende: Berenschot rapport adviseert om NIET rigoureus in te grijpen in de Regeling, en eerst de huidige uitwerkingen eens goed te analyseren. Het rapport is opgesteld binnen 8 maanden na in werking treden van de regeling. Er is derhalve nog niet een volledig beeld van de effecten van de maatregelen objectief toetsbaar, zo is onze stelling, mede ook omdat de Verpakkingsunie Nederland zelf heeft meegewerkt aan dit onderzoek, is het besluit van de Staatssecretaris merkwaardig te noemen.