PPWR onder de loep: Verpakkingsunie vraagt om duidelijkheid

STAKEHOLDERSBIJEENKOMST PPWR

Op 16 juni organiseerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een stakeholdersbijeenkomst over de voortgang van de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Tijdens deze middag werd Verpakkingsunie Nederland bijgepraat over actuele ontwikkelingen via verdiepende sessies over onder andere:

  • De verhouding tussen PPWR en de Single Use Plastics (SUP)-richtlijn (Ministerie I&W),
  • De verpakkingenadministratie (Verpact),
  • Kunststof verpakkingen,
  • Hergebruik en minimalisering van verpakkingen.

Verpakkingsunie Nederland stelde vragen over artikel 25 lid 6 van de PPWR, dat het gebruik van bepaalde verpakkingsformaten beperkt. Zij deelde haar zienswijze met het ministerie en vroeg om verduidelijking van de juridische status van de bijbehorende richtsnoeren. Zonder een duidelijk juridisch kader lijken deze richtsnoeren eerder aanbevelingen dan bindende uitgangspunten. Juist in het kader van motie Boutkan (motie:32852-369), geeft een richtsnoer ons inziens meer interpretatieruimte/vrijheid, wat niet zorgt voor een fair level playing field op Europees niveau.

Ook op artikel 3 punt 5 van Verordening  (EG) nr.1907/2006 betreffende de definitie van Kunststof heeft de Verpakkingsunie om uitleg en verduidelijking gevraagd. Het gaat dan om de definitie: “structureel hoofdbestanddeel”.

VERPACT

Op 26 juni jl. nam Verpakkingsunie Nederland deel aan een brancheoverleg met Verpact. Tijdens dit overleg zijn een aantal belangrijke onderwerpen besproken, zoals:

Motie Boutkan (32852-369):

  • Verzoekt de regering om, eventueel in samenwerking met de Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie, te onderzoeken waar andere EU-lidstaten de Richtlijn single-use plastics minder streng interpreteren dan Nederland, om een ongelijk speelveld te voorkomen,

In dit kader zijn onze eerder gestelde vragen ook van belang. Verpact heeft ons gevraagd om onze zienswijze aan hen te mailen. Zij zullen dit verder onderzoeken. Op 19 september 2025 zal Verpact in haar kwartaaloverleg met ons en andere branches hierover nadere uitleg geven. Wij gaan dan bekijken of en zo ja wij kunnen aanhaken om input te leveren. Het gaat niet alleen om de juridische context, maar ook om de praktische uitvoering van de regeling. Zeker gezien de aangenomen motie Boutkan kan dit cruciaal zijn voor de branche.

Wij hebben de navolgende vragen neergelegd:

Het gaat dan om de definitie “structureel hoofdbestanddeel”:

  • hoofdbestanddeel wat is de juridische betekenis in de context van bijv. een (chemisch) product?
  • structureel bestanddeel, zonder dat het hoofdelijk noodzakelijk is, maar wel structureel een bijzaak aan een bestanddeel is, wat is de juridische betekenis in dit verband?
  • structureel hoofdbestanddeel in welke context is een structureel onderdeel een eigenschap van het hoofdbestanddeel en in welke juridische context is deze houdbaar ten opzichte van de twee bullits hierboven in samenhang en apart gesteld van elkaar?

Verpakkingsunie Nederland ziet mooie kansen om samen te kijken naar oplossingen die bijdragen aan onze circulaire economie. Wil je meer weten wat wij als branche-organisatie doen, of wil jij ook lid worden? Kijk op onze site www.verpakkingsunienederland.nl